galerijaDAGMAR

 
 

Transpersonalni krajolici

Lena Franolić_Transpersonalni krajolici_Korona Sunca_2017

Otvorena je izložba Transpersonalni krajolici Lene Franolić u galeriji Decumanus u Krku.
Izložba ostaje otvorena od 2.06. – 22.06.2017!

Više fotografija s izložbe možete pogledati na facebook stranici galerija Dagmar.

Iz kataloga:

OSJETILNO ISPOLJENJE SLOBODE
Bruna Justinić

„Svaki umjetnik umače kist u svoju dušu i slika vlastitu prirodu u svojim slikama.“
— Henry Ward Beecher

Iako je vrijeme raznih „-izama“ u umjetnosti odavno završilo (jer još od prošlog stoljeća svaki umjetnik stvara svoju, vrlo individualnu i posebnu verziju umjetničkog izražavanja), radovi Lene Franolić pokazuju senzibilitet koji naginje apstraktnom ekspresionizmu i modus operandi nalik surealističkom automatizmu. Njen način rada podsjeća na kreativni proces književnika koji su se koristili tokom svijesti i automatskim pisanjem kako bi uronili u sebi nepoznate dubine vlastite osobnosti.
Slike posjeduju primordialan karakter, nešto što nas podsjeća na primitivnu ili domorodačku umjetnost, kojoj je krajnji cilj iskaz umjetničkog impulsa – kreacija radi kreacije sâme. Njena se platna mogu nazvati apstraktnima samo zato što entiteti koje prikazuje nemaju oblik u materijalnom svijetu. Na slikama se tako materijaliziraju vibracija, emocija, intuicija, energija, inspiracija … sve redom, zapravo vrlo konkretni i kompleksni pojmovi. Apstrakcija je u tom smislu neophodna za oslikavanje transcendentalne stvarnosti, „transpersonalnih pejzaža“, kako ih naziva autorica.
Gledatelj ne može ne osjetiti dublju, spiritualnu dimenziju Leninih radova. Iza površine, koja u nekim slikama nalikuje Jean Arpovskim oblicima /Izmirenje 2016./, da bi već u slijedećem podsjećala na slike Georgie O’Keeffe /Zavodljivost vatre I. 2016., Proboj magnezij ruže 2017./, krije se sloj saturiran autoričinom željom da iz svog bogatog unutarnjeg svijeta, materijalizira duh i prenese ga u nama vidljivu dimenziju. Put kojim se kreće na toj Odiseji, ostavlja trag i na platnima /Enantiodromija 2017./ gdje se oblici, kao izohipse na geografskim kartama, redaju, svijaju i tvore toplu harmoniju boja i oblika.
Prema riječima Hegela, njemačkog filozofa, teoretičara umjetnosti i estetike, upravo umjetnost daje potrebnu ekspresiju samorazumijevanju duha. Glavni cilj umjetnosti nije imitirati prirodu ili ukrasiti mjesta u kojima boravimo, već dozvoliti si kontemplaciju i uživanje u stvorenim slikama naše vlastite duhovne slobode. Iz toga proizlazi da je svrha umjetnosti predočiti nam istinu o sebi samima i omogućiti da postanemo svjesni tko smo uistinu. Estetika tako proizlazi direktno iz osjetilnog ispoljenja slobode duha; umjetničko djelo smatramo lijepim upravo zato što daje izraz našoj slobodi.
Dok se kod prvih radova još borila sa oslobađanjem ili bolje rečeno, kanaliziranjem, kreativne energije /Kami 2015./ pokušavajući izići iz zadanih okvira (svojih osobnih, umnih i paralelno, onih samo-zadanih na papiru), Lena je postepeno dozvoljavala organskim oblicima da prate svoj tok, slobodno se kreću i razvijaju dobivajući vlastiti život i time, neizbježnu ljepotu /Bindu 2016./. Jedino slikajući slobodno, bez unaprijed stvorene zamisli o završnom izgledu slike ili vezom s oblicima iz vanjskog svijeta, nešto novo i nepoznato može biti pronađeno u (pod)svijesti umjetnice i izraženo kroz umjetnički rad.
Od velikih platna /Korona Sunca/, do malih, vrlo intimnih bijelih crteža na crnom papiru gdje liniju koristi kaligrafski rafinirano, /Esencije 2017./, Arijadnina nit u svim izloženim radovima jest istovremeno snažan i nježan ženski princip koji se iskazuje u vrlo osobnom stilu lirske apstrakcije Lene Franolić. Onostrano i idejno, intuitivnom ekspresijom postaje materijalizirano na njenim crtežima i platnima.

objavljeno u: izložbe | Comments closed

Otvorenje izložbe ilustracija Dagmar Franolić i predstavljanje dvaju ilustriranih zbirki ruskih bajki

Do koljena u zlatu, do lakata u srebru

Srdačno vas pozivamo na otvorenje izložbe ilustracija Dagmar Franolić i predstavljanje dvaju ilustriranih zbirki ruskih bajki Do koljena u zlatu, do lakata u srebru i Leteći sag koja će se održati u ponedeljak 15. prosinca 2014. u krčkoj Galeriji Decumanus s početkom u 18.00 sati.

Do koljena u zlatu, do lakata u srebru i Leteći sag nedavno su objavljene u nakladi zagrebačke Eskadrile, koju vodi Igor Duraković. Knjigu je ilustrirala Dagmar Franolić, a grafički dizajn knjige potpisuje Lena Franolić. Bajke su s ruskog prevele Slađana Domladovac i Zdenka Vukadin, a recenzirala ju je dr.sc. Danijela Lugarić Vukas.

Budući da mnoge od ukupno 26 bajki koje čine ovu dvodjelnu zbirku dosad nikada nisu bile u prijevodu dostupne hrvatskom čitatelju, trebale bi potaknuti ne samo pozornost mlađe čitateljske publike već i znanstvenika koji se bave književnošću, folkloristikom, etnologijom i komparativnom poviješću kultura.

Pridružite nam se idući ponedjeljak u Decumanusu, veselimo se Vašem posjetu!

Leteći sag

Čarobno drvo - ilustracija Dagmar Franolić

Čarobno drvo - naslov Lena Franolić

objavljeno u: Uncategorized | Comments closed

Izložba radova polaznika likovne radionice

22.03.2013. u 19:00 – galerija Decumanus, Krk

Ova prigodna izložba devetero autora moći će se razgledati do 05. travnja, svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati.

likovne_radionice-2

Ova izložba predstavlja desetoro autora koji su od jeseni 2011. do proljeća 2012. pohađali likovnu radionicu slikarice Dagmar Franolić. Autori predstavljeni na izložbi su: Anamarija Žic, Ivan Car, Draženka Radoš Radivojac, Iva Pintar Jakovljević, Sanja Topalušić Orlović, Sandra Dubravica, Katarina Znaor, Biserka Franolić, Lidija Dunato i Marija Fiorentin.

Neki su od ovih autora već i prije iskusili rad sa bojom i kistom, što kroz pohađanja radionice, što kroz samostalan rad. A neki su do sada imali samo veliku želju sa slikanjem. Tako smo polako počeli usvajati crtanje s olovkom, trudili se oko perspektive i šrafure, te krenuli dalje na boje.

Kako svakome leži nešto drugo radili smo i akvarel i akril, a i temperu. Nadahnuće smo pronašli kod poznatih slikara čija smo djela proučavali. No cilj nam je bio, pronaći vlastiti izražaj i naučiti kako vlastitu ideju pretočiti u sliku.

Tako su neke slike nastale na samoj radionici, a neke su nastale i nakon radionice velikom upornošču izlagatelja.

Dagmar Franolić

Preuzmite .pdf kataloga izložbe: Izložba radova polaznika likovne radionice

objavljeno u: izložbe | Comments closed

Lena Franolić / Anđeoski nakit / Noć muzeja 2012.


 
Pridružite nam se na Noći muzeja u Malinskoj u galeriji Sv. Nikole u petak 27.01.2012.
od 18:00 do 23:00.
 
Priprema se jednodnevna izložba na kojoj sudjeluju Lena Franolić i
Gordana Karabajić. Vidimo se!

objavljeno u: izložbe | Comments closed

Ove jeseni: radionice, tečajevi i susreti!

Dagmar Franolić Vam ove jeseni priprema tri različita programa: likovnu radionicu za djecu, likovni tečaj za odrasle i srednjoškolce, te likovne susrete za odrasle.

Informacije i upisi u galeriji DAGMAR, Vela placa 4, Krk
( Pon – Sub: 9.00h – 13.00h / 18.00 – 20.00h )
ili telefonom na: 051 / 222 – 446, 099 / 885 – 38 – 49.

Potrebno je ponijeti slikarski pribor i papir te povremeno po dogovoru sudjelovati u nabavci posebnog slikarskog materijala.

LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU

Početak: 03.10.2011. PONEDJELJKOM 16.00 – 17.30 h
Voditeljica : Dagmar Franolić, Mate Balote 18, Krk

Likovna radionica namijenjena je osnovnoškolcima i održava se svaki ponedjeljak u vremenu od 16.00 do 17.30 sati u kući slikarice Dagmar Franolić u Krku, ulica Mate Balote 18.

Potiče se dječje izražavanje, stvaralaštvo i kreativno razmišljanje, te se kroz igru usvajaju različite slikarske tehnike (vodene boje, tempere, kolaž, pastele, tuš, ugljen, slikanje na svili…).

Broj sudionika je ograničen na 7 djece, kako bi se osigurao kvalitetan rad s djecom.

PROGRAM RADA:

Razvijanje mašte: Ispričati ću kratku priču koju ćemo potom “oslikati”. Pritom ćemo se naučiti služiti različitim bojama i početi usvajati likovni govor (kompozicija i govor boje).

Izrada poklončića i čestitka, slikanje na svili, salveta tehnika, kolaž, oslikavanje stakla.

Učimo gledati : Precrtavanjem jednostavnih predmeta učimo pravila percepcije i razvijamo motoričke vještine. Učimo kako crtati olovkom i drvenim bojama. Učimo se smiriti i koncentrirati.

Čitamo slike : istražujemo kako su različiti slikari slikali drveće, krajolik, građevine i ljude. Pritom učimo kako čitati sliku i potičemo razumijevanje likovnih djela.

Slikanje u prirodi: Po lijepom vremenu slikamo i crtamo vani, osluškujemo prirodu i svijet oko nas i uživamo u lijepom danu i lijepom gradu, koji će možda već sutra biti još ljepši, jer u njemu žive vesela djeca !!!

Cijena sudjelovanja: 100,00 kn mjesečno ( 4 x 1:30 h )

Potrebno je ponijeti slikarski pribor i papir te povremeno po dogovoru sudjelovati u troškovima posebnog materijala.

LIKOVNI SUSRETI ZA ODRASLE


Početak: 05.10.2011. SRIJEDOM 18.00h – 19.30 h

Voditeljica: Dagmar Franolić, Mate Balote 18, Krk

Ovaj susret namijenjen je starijim osobama, koje žele kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme i uz druženje naučiti nešto o slikarstvu i slikanju. Susret se održava svaku srijedu u vremenu od 18.00 do 19.30 sati u kući slikarice Dagmar Franolić u Krku, ulica Mate Balote 18.

Broj sudionika je ograničen na 5 kako bi se osigurao kvalitetan rad.

PROGRAM RADA:

Na svakom satu promotrit ćemo jedno slikarsko djelo i pokušati učiniti nešto slično.

Postupno i neobavezno upustiti ćemo se u problematiku likovnog govora i izražavanja i nastojati kroz zajedničko druženje i slikanje usvojiti različite slikarske tehnike, pravila kompozicije i ulogu boje.

Učimo slikati cvijeće, predmete, krajolike i ljude, na različite načine i u različitim tehnikama (olovka, ugljen, pastel, vodene boje, akril). Nije potrebno imati predznanja već samo puno volje.

Cijena sudjelovanja je 150,00 kn mjesečno ( 4 x 1:30 h )

TEČAJ CRTANJA I SLIKANJA

A) PONEDJELJAK 18.00h – 19.30h Početak: 03.10.2011.
B) ČETVRTAK 18.00h – 19.30h Početak: 06.10.2011.

Voditeljica: Dagmar Franolić, Mate Balote 18, Krk

Tečaj crtanja i slikanja za odrasle namijenjen je srednjoškolcima i odraslima, obuhvaća učenje crtanja i slikanja. Tečaj se održava svaki ponedjeljak ili četvrtak u vremenu od 18.00 do 19.30 sati u kući slikarice Dagmar Franolić u Krku, ulica Mate Balote 18.

Broj sudionika je ograničen na 5 , kako bi se osigurao kvalitetan rad.

PROGRAM RADA:

– Usvajanje pravila linearne perspektive.
– Mjerenje proporcija i crtanje po viđenju.
– Usvajanje osnovnih pravila likovnog govora : kompozicija i uloga boje.
– Uvod u slikarske tehnike. akvarel, tempera, akril, kolaž.
– Crtanje i slikanje pejzaža
– Kreativne tehnike

Nije potrebno imati predznanja, već samo puno volje i izdržljivosti.

Cijena tečaja je 200,00 kn mjesečno ( 4 x 1:30 h ).

objavljeno u: projekti | Comments closed

Dagmar Franolić / Krčke vingete / 2011.

Dagmar Franolić: Vino vino 2, vinorel, 2011.


 

Krčke vingete: Saša Lončarić i Dagmar Franolić u galeriji Decumanus


 

Krčke vingete: radionica vinorela u galeriji Decumanus


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tokom Vinske promenade, u Galeriji Decumanus je 28.05.2011. otvorena izložba vinorela “Krčke vignete” na kojoj je svoje radove u vinu predstavila i Dagmar Franolić. Vinorel je danas već poprilično zaboravljena mediteranska tehnika slikanja vinom koju se nastoji sačuvati od zaborava. Samu izložbu pratile su i radionice vinorela tijekom kojih su i posjetitelji Galerije Decumanus imali prilke okušati se u slikanju vinom, i to pod mentorstvom Dagmar Franolić, Saše Lončarića i Iva Raića.

objavljeno u: izložbe | Comments closed

Radionica oslikavanja pisanica 25.04

Dagmar Franolić - Tulipani - pisanica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagmar Franolić – Tulipani

Pozivamo Vas na radionicu Dagmar Franolić – oslikavanje pisanica – ispred galerije DAGMAR!
U ponedjeljak 25.04.2011. od 15:00 do 17:00.

radionica farbanja jaja - galerija DAGMAR

objavljeno u: novo u galeriji | Comments closed

Damjan Šporčić: Nove posudice
u galeriji DAGMAR!

Damjan Šporčić: Nove posudice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U galeriji DAGMAR od nedavno možete kupiti i unikatne posudice Damjana Šporčića, mladog umjetnika iz Rijeke. Posudice su izrađene od keramičkih krhotina starog posuđa koje je Damjan pronašao u vrtu.

Ako Vas zanima čime se Damjan sve bavi pogledajte i njegov flickr profil!

objavljeno u: novo u galeriji | Comments closed

Želimo Vam sretnu, kreativnu i uspješnu novu 2011.!

Sretnu, kreativnu i uspješnu novu 2011.
svim posjetiocima, kupcima, suradnicima i prijateljima galerije DAGMAR
žele Čedo, Dagi, Lena i Marin!

objavljeno u: Uncategorized | Comments closed

otvorena je izložba [KUL•] u nastajanju

U petak 17.12. otvorena je izložba [KUL•] u nastajanju u galeriji Dagmar. Izložbu možete pogledati do 30.12.2010. Galerija je otvorena od 10:00 – 13:00, svakim danom osim nedeljom.

otvorenje izložbe [KUL] u nastajanju - Marin Dlaka i Lena Franolić


fotografirao: Srđan Hulak

objavljeno u: izložbe | Comments closed