galerijaDAGMAR

 
 

Izložba akvarela / Dagmar Franolić / 15.07.2004.

Prepoznatljiv rukopis akvarela Dagmar Franolić vidljiv je u jednostavnosti izraza kojom umjetnica ostvaruje punoću i dubinu prikazanog. Kroz pažljivo izabrane motive naslućujemo tišinu uspavanih gradova, rumor kiše i govore mora. Slobodna perspektiva kuća, ulica, čempresa i skala na njezinim akvarelima ne zbunjuje nas , nekom čudnom igrom uvodi nas u neočekivan svijet slike, prisan i topao.

Eteričnost i poetika dominantnog plavog i zelenog sa segmentima crvene i tople narančaste boje daju slici onu neophodnu slikarsku dimenziju, lazurnu i neposrednu, koja priziva naša sjećanja. U ovom ciklusu umjetnica koristi liniju postižući na taj način elegantnu i fragilnu strukturu planova.

Oblici nisu ograničeni strogošću perspektive, oni egzistiraju u fasetnoj podijeljenosti koja se igra sa stvarnošću skladnim i uravnoteženim likovnim pravilima. Zbijene kuće, stabla, zvonici vođeni snagom vode izranjaju iz podloge. Prozori se ne otvaraju pred našim pogledom, oni nas motre s lica kuća, svečani i njemi.

Kolorit izabrane palete čas poprima definirani oblik, a čas tajanstvenu plošnost otvarajući nam vrata drugačije prirode. Meditativan ritam izranja iz harmonije duhovnog i osjetilnog poimanja forme. Motivi, simboli ribe česti su, no sakriveni i nenametljivi.

Taj predstavljeni svijet Dagmar Franolić, nestvaran je, no satkan od elementa stvarnosti što čuvaju u sebe odbljeske krajolika, sraza neba i mora, kao i neizmjernog bogatstva boja koje se između njih nalazi.

Jasna Vukmirović, 2004.
@ HOK Riječki odvjetnički zbor

Izložba akvarela 2004.

objavljeno u: izložbe. | Bookmark the permalink. zatvoreno za komentiranje, but you can leave a trackback: Trackback URL.