galerijaDAGMAR

 
 

Lena Franolić i Marin Dlaka / INKUBATOR / 30.04.2010

Lena Franolić / Mantra za rad

Lena Franolić / Mantra za rad

Lena Franolić / Mantra za rad / skulptura + grafike

Molbe za posao, preporuke, i razne verzije životopisa.
Pokušaji. Ponavljanje. Mantra.
Neka slova blijede, tamne i nestaju pod origami mrežom radilice – mrava.
Finalni proizvod je skulptura – ogrlica napravljena od zastarjelih dokumenata.
Oni su napokon pronašli svoju svrhu.

Marin Dlaka / Vrijeme

Marin Dlaka / Vrijeme / fotoakvatinta

Postav izložbe INKUBATOR 2010. @ galerija DECUMANUS

Radovi koji su svoje mjesto pronašli u prostoru Galerije Decumanus pristigli su na natječaj raspisan početkom godine i to odgovarajući na dvije postavljene teme. 8+8+8 – tražila je prizivanje radničkih demonstracija koje su se 1. svibnja 1886. odigrale u Chicagu. No, kakav je odnos prema radu danas i postoji li on uopće; što iz današnje perspektive opisuje često spominjana sintagma radnička prava i kako definirati rad kao pojam – bila su pitanja upućena likovnjacima.

Zadaću druge teme, za grad, moguće je približiti kao poticanje razmišljanja o problemu nepotrebnih devastacijama vrijednih urbanih sredina. Naime, mjesta bogata tradicijom danas su obljepljena svjetlećim kolažem reklamnih panoa, a iz fokusa regijskih središta brišu se važni spomenici kulture. Utrka za kapitalom progutala je autentičnost što je dovelo do svojevrsnog paradoksa. Kako međutim osigurati zajedničku egzistenciju sveprisutnih simbola kapitalizma i tradicijske baštine, te da li je takva simbioza uopće moguća – bio je drugi niz pitanja upućen zainteresiranim autorima.

Za izložbu objedinjenog naziva 8+8+8 za grad odbrano je šesnaest radova trinaestero likovnjaka.

Raspon medija u kojima su se odgovarajući na postavljena pitanja okušali na izložbi okupljeni autori seže od videa, instalacije, grafičkog dizajna, digitalne fotografije i računalne grafike, preko nepravedno zapostavljene tehnike fotoakvatinte, pa sve do nekolicine kiparskih eksperimenata.

Igor Gržetić

objavljeno u: izložbe. | Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.