galerijaDAGMAR

 
 

Priče iz kapljice vode / Dagmar Franolić / 15.6.2001

Koliko čuda i boje leži u kapljici vode, najbolje znaju akvarelisti. Neuhvatljiva i neobična, savladana kistom u slikama Dagmar Franolić tvori svijet satkan od boje i svijetlosti prozračan i svjež.

Prikaz gradova obasjanih suncem, ili u maglovita zimska jutra, nosi u sebi mirise soli i vjetra s mora osvajajući i uvodeći nas u prostranstva i krajolike otoka. Neobičnost veduta, starih crkvica, šterni i škalina koje vode u dubinu, ostvarena je lagano i nenametljivo, ali ipak s prepoznatljivim duhom gradova Sredozemlja. Akvarel je bogat istkan od najsvjetlijih do najtamnijih nijansi koje se međusobno dopunjuju. Kompozicija je smirujuća potpomognuta ponegdje crtežom.

Jedinstvene i dostatne, slike nose u sebi simboliku bogate tradicije tla koje ih inspirira, s glagoljicom kao autentičnim znakom ovoga kraja, koji se kao snažan i nezamjenjiv likovni element uklapa u površine i obogaćuje ih naglašavajući sjećanje na povijest i tragove vremena.

Posebnost prizora očituje se u blagom osvjetljenju urbanog ambijenta koji obasjan izranja nad pučinom, namećući se gotovo nestvarnom laganom metafizikom i snagom vjerovanja kojom su prožete crkvice na osami, čempresi ili starokršćanski simbol riba. Ribe su čest motiv i čine neprimjetnu podlogu gradovima i kućama, koje poput ljusaka smještene na njima žive svoj tihi život. Sve zajedno, i motivi i pozadina, čine nerazdvojivu cjelinu.

Ljudi na slikama Dagmar Franolić su rijetki, jedva primjetni, gotovo mitski, nepostojeći.

Slike su svojevrsni autoportret umjetnice, koja u akvarelu pronalazi svoj vlastiti i prepoznatljivi likovni izraz identificirajući se s oblicima, bojama i prirodom koje je okružuje.

Jasna Vukmirović, prof., 2001.
@ Galerija DECUMANUS, Krk

Priče iz kapljice vode

objavljeno u: izložbe. | Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.